Matka kylpylään on matka terveydelle, kauneudelle ja henkiselle tasapainolle. Valitettavasti kylpylässä ei voi käydä aina, kun siltä tuntuu. Elämä on usein niin kiireistä, että ylläpitääksemme ulkonäkömme ja mielentilamme harmoniaa – kylpylässä pitäisi käydä joka viikko tai useamminkin. Koska kylpylässä ei voi käydä niin usein… kutsutaan kylpylä kylään! Tässä yksinkertaisia tapoja rentoutua, uusiutua ja löytää itsensä omasta kodista käsin.
Mikä on kylpylä?
Kylpylä – eli SPA – tulee latinankielisistä sanoista Sanitas per aquam, joka tarkoittaa ”terveyttä veden kautta”. Tähän yhdistetään usein kuumavesilähteet ja terveysretriitit. Tänään kylpylät ovat kaikki rentouttavat kylvyt, joiden tehtävä on puhdistamisen ja pesemisen lisäksi myös rentouttaa.
Kylpylässä ei ole kiirettä. Kylpylä on tapahtumien ketju, joiden tehtävä on rentouttaa ja saada olo mukavaksi. Kylpylässä voi irtautua kaikista negatiivisista ajatuksista ja keskittyä mukaviin asioihin sekä tuntemuksiin. Kylpylä ylläpitää terveyttä, kauneutta ja hyvinvointia. Se on muutakin kuin vaahtokylpy. Se vaatii oikean olotilan, ympäristön ja mielen. Miten tämän saa aikaan omassa kodissaan?
Miten kodista saa kylpylän?
Vapaan illan, kylpyammeen ja kuuman veden lisäksi tarvitaan muutama apuväline tunnelman asettamiseksi. Tuoksuvat öljyt ja diffuusorit, kynttilät, suitsukkeet, romanttinen musiikki, pehmeä valaistus, tuoksuvat kylpysuolat… kaikki nämä rakentavat oikean olotilan ja auttavat rentoutumaan pitkän ja rankan päivän jälkeen. Monet ihmiset käyttävät myös aromaattisia infuusioita yrteillä, jääteetä tai muita juomia kylpeäkseen.
Kylpylä kotona – askel askeleelta
1. Valmistele kynttilät, eteeriset öljyt ja diffuusorit. Mikäli diffuusoria ei ole, öljyä voi kaataa muutaman tipan kylpyveteen – tuoksu levittyy koko kylpyhuoneeseen ja öljy myös hoitaa ihoa. Valitse öljyjä hennoilla, rentouttavilla tuoksuilla. Tarkoitus on kuitenkin hoitaa ihoa kylvyn aikana – eli lisää hieman oliiviöljyä, arganöljyä tai manteliöljyä ammeeseen. Mikäli iho kärsii selluliitista, ammeeseen voi myös lisätä muutaman tipan eteeristä greippiöljyä.
2. Ei hauskaa ilman kuplia! Lisää hyvältä tuoksuva vaahtopommi kylpyammeeseen ja upottaudu pehmeään vaahtoon. Jos kotoa löytyy erityinen kylpytyyny – ota se mukaan, pistä pää sitä vasten ja sulje silmäsi. Kuuntele musiikkia ja yritä rentoutua.
3. Kylpysuolat sisältävät runsaasti hivenaineita, aminohappoja ja muita iholle arvokkaita aktiivisia ainesosia. Lisää hieman kylpysuolaa veteen ja rentoudu, mutta älä anna veden viilentyä liikaa.
4. Oikea lämpötila on hyvin tärkeä – liian kylmä kylpy stimuloi rentouttamisen sijaan ja siksi ihanteellinen lämpötila kylpyvedelle on noin 30 – 38 celsiusastetta.
5. Kauneushoitojen aika. Tartu vartalokuorintaan (tällaisen voi tehdä itse, vaikka suolasta ja sheavoista tai kookosvoista). Hiero voidetta koko kehoon hellävaraisesti mutta huolellisesti, aloittaen jaloista ja siirtyen ylöspäin käsivarsiin ja kaulaan.
6. Kylvyn jälkeen voi antaa itselleen hieronnan – tähän tarkoitukseen sopii luonnollinen öljy tai hierontaöljy.
7. Kuivaa kehosi, pese kasvosi kasvovedellä, levitä kasvoille suosikkivoidettasi ja… älä vielä jatka arjen askareita. Pue kylpytakki, keitä hieman hyvää teetä, tartu kirjaan tai katso suosikki TV-sarjaasi. Yritä säilyttää rento ja harmoninen mielentila niin pitkään kuin mahdollista.
Mitä hyötyä kotikylpylästä on?
- parantaa mielentilaa
- parantaa verenkiertoa ja kosmetiikkatuotteiden toimintakykyä
- tekee ihosta vastaanottavaisemman aktiivisille ainesosille
- nuorentaa – stimuloi aisteja
- kiinteyttää ihoa
- taistelee stressiä ja painetta vastaan